Long tail keywords, say what?

Laten we twee dingen voorop stellen. Ten eerste, de informatie die wij in deze blog verschaffen is niets nieuws. Deze informatie is al langere tijd beschikbaar. Toch zijn er veel marketing en SEO-agencies die klanten 'helpen' middels ellenlange keywoordlijsten waarbij louter het zoekvolume wordt weergegeven. Herken je dit? Ren dan heel hard weg.

Ten tweede, het optimaliseren van jouw content om beter gevonden te worden door zoekmachines is een goed idee. Er zijn veel ranking factoren waarmee je rekening dient te houden als je beter in Google wilt ranken. SEO-geoptimaliseerde content klinkt aardig, maar met louter content red je het niet.


Nu we dit voorop gesteld hebben, die 'long tail keywoorden', wat wordt daar toch mee bedoeld?

Toen keywoorden nog dé trend waren

Pakweg vijf tot zes jaar geleden was het een trend om zoekwoorden op zoveel mogelijke manieren in een tekst te verwerken, zodat het algoritme van een zoekmachine zou begrijpen waar de tekst over ging. Je kwam daarom veel gekke SEO-teksten online tegen zoals deze:

Vind jij het ook fijn om op een slaap bank te slapen? Slaapbanken zijn echt top, bankslapen kan zo ontspannend zijn. Lig op de bank, slaap op de bank, slaapbank zoveel je wilt. Een slaapbank is dan ook uitstekend om op te slapen, zitten en liggen. In ons assortiment vind je alle slaapbanken die je maar kan bedenken.

Met de introductie van Google Hummingbird in 2013 veranderde dit. Google introduceerde Hummingbird om de intentie achter zoekopdrachten beter te kunnen achterhalen. Lees hier meer over deze ontwikkeling. Met het beter begrijpen van content door Hummingbird werd voorrang gegeven aan gedetailleerde content en in mindere mate aan korte content gericht op een specifiek zoekwoord.

Deze keyword-tips zijn daarom passé

Tips die je eerst vaak tegenkwam zoals, "Zet een keywoord minimaal 10x in je tekst", "Plaats een keywoord in de H1, H2 en H3 titel" en "Vergeet niet je alt tekst bij een afbeelding in te vullen", kregen met deze verandering een totaal andere waarde. Door het woord 'slaapbank' op zoveel mogelijk manieren in je tekst te verwerken, hield je Google niet meer voor de gek. Google wil namelijk de beste resultaten aan zijn bezoekers laten zien. Daarom is het bijvoorbeeld niet meer noodzakelijk om een keywoord in de titel van een pagina te plaatsen of om bepaalde zoekwoorden heel vaak in een tekst te laten verschijnen (zie hier). Een enkele pagina met inhoudelijk sterke content heeft een groter effect dan individuele pagina's aangemaakt voor specifieke zoekwoorden met oppervlakkige content.

Ranken met 'long tail keywoorden'


Het is dus belangrijk om te begrijpen dat Google geen vijf jarig kind meer is en vrij accuraat de intentie achter een tekst kan achterhalen. Is het een tekst met weinig waarde? Dan kan er 100 keer een zoekwoord in de tekst worden geplaatst, de tekst zal niet hoog in de zoekresultaten ranken.


'Ok, wat moet ik dan?' , denk je wellicht. Veel SEO-specialisten zijn geobsedeerd door het fenomeen 'long tail keywoorden'. Je vindt bijvoorbeeld tips over hoeveel zoekwoorden minimaal gebruikt moeten worden in 1 zoekopdracht. 'Lange staart zoekwoorden' zijn zoekopdrachten met individueel lage zoekvolumes, maar als groep zorgen ze voor een groot zoekvolume. Met in het achterhoofd de informatie over Google Hummingbird, voel je waarschijnlijk al aankomen dat het onzinnig is om een vast aantal zoekwoorden te hanteren voor 'long tail keywords'. Een zoekopdracht is namelijk niet 'long tail' op basis van het aantal zoekwoorden, maar door het zoekvolume in combinatie met de exactheidsfactor.

Als je bovenstaande zoekcurve begrijpt (zo niet, ook niet erg, we leggen het nu uit) dan zie je dat hoe specifieker jouw zoekopdracht is, des te lager is het zoekvolume per maand. Veel lange zoekopdrachten ranken zelfs voor nul zoekopdrachten per maand. Waarom zou je je hier dan in willen verdiepen? Omdat lange zoekopdrachten ongeveer 40% van alle zoekopdrachten uitmaken (lees hier meer).

Wat betekent dit in het kort: een pagina optimaliseren voor zoekwoorden met een laag zoekvolume lijkt zinloos. Gedetailleerde content schrijven over een bepaalde topic is zinvol. Google begrijpt de correlatie tussen zoekwoorden en ziet ook in dat als een pagina voor een bepaald zoekwoord geldt, het waarschijnlijk ook goed past bij gecorreleerde zoekwoorden: hier doelt men op als men over 'long tail keywords' spreekt. Jouw pagina rankt bijvoorbeeld niet alleen voor dat ene zoekwoord, maar ook voor synoniemen en woordcombinaties die jijzelf waarschijnlijk nog niet bedacht had. Waarom? Omdat Google de intentie achter een zoekwoord begrijpt!


SEO-tip: optimaliseer jouw content voor een specifiek onderwerp en niet voor één lange zoekopdracht.#seo #zoekmachineoptimalisatie #keywoorden #longtailkeywords #zoekwoorden

Uitgelichte berichten