Wat is Google Adwords?


What to do met Google Adwords?

Iedereen kent Google en bijna iedereen heeft tegenwoordig ook wel van Google Adwords gehoord. Maar wat Google Adwords precies doet en wat het kan betekenen voor jouw onderneming is vaak een grijs gebied. Kort gezegd: door Google te betalen zorg je middels Google Adwords ervoor dat jouw website of webshop bovenaan de zoekresultaten verschijnt. Dat klinkt simpel, maar voor veel ondernemers is het dit helaas niet.

Google Adwords heet voortaan Google Ads

Google heeft het afgelopen jaar nogal wat veranderingen doorgevoerd. Zo heet Google Adwords tegenwoordig niet meer Google Adwords, maar Google Ads. Laat je hierdoor niet afschrikken, door de samenvoeging probeert Google het je net iets makkelijker te maken. Alleen voor degenen die al langer met de verschillende advertising-platformen van Google werken, is het een aanpassing.

De nieuwe interface van Google Adwords De kans is groot dat je eerder kennis hebt gemaakt met Google Adwords en dat als je nu inlogt alles anders lijkt te zijn. Dat klopt: Google heeft een nieuwe interface gelanceerd waardoor de meeste dingen net op een andere plek zijn komen te staan. Dit wordt door velen als vervelend ervaren, maar als je net instapt dan heb je er geen last van: de nieuwe interface is zo ontworpen dat het een stuk gebruiksvriendelijker zou moeten zijn voor bedrijven om er gebruik van te kunnen maken. Hier vind je alle info over de nieuwe interface en wat het voor jouw account betekent.

Hoe maak je gebruik van Google Adwords? Eerlijk is eerlijk, wij zijn er niet 100% van overtuigd dat de nieuwe interface van Google Adwords je het een stuk makkelijker maakt. Je hebt nog steeds een portie training nodig om er echt goed gebruik van te kunnen maken. Er zijn namelijk talloze opties: verschillende biedstrategieën, talloze soorten advertenties die je kunt inzetten, je moet rekening houden met de kwaliteit van het een en ander en ook nog een oogje op de concurrentie houden. En als je hier niet eerder kaas van hebt gegeten, dan is dat best veel om uit te zoeken. Wil je echt goed gebruik maken van Google Adwords, dan raden wij je aan om zeker de eerste keer een professional te raadplegen. Lees hier meer over wat wij voor jou kunnen betekenen.

Is Google Adwords echt interessant voor iedere onderneming?

Ja en nee. Het antwoord is namelijk afhankelijk van het type onderneming en hoe goed jouw service of product op dit moment vindbaar is via Google. Rank jij al in de top 10 resultaten van jouw business? Dan kan Google Adwords zinvol zijn, maar haal je waarschijnlijk het gros van je omzet binnen via organische resultaten. Rank jij niet in de top 10 zoekresultaten van jouw business? Dan kan Google Adwords jouw onderneming net dat extra zetje geven om onder de aandacht te komen van jouw publiek. Je betaald namelijk Google letterlijk om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen.

Welke biedstrategie moet ik kiezen?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van meerdere factoren: jouw service of product, de online concurrentie (zijn er bijvoorbeeld veel concurrenten in jouw branche die van Adwords gebruik maken en hoeveel budget zetten zij in?), de kwaliteit van jouw landingpages (zijn ze bijvoorbeeld mobiel vriendelijk?) en je doel (verkeer naar je website trekken, naamsbekendheid vergroten of bijvoorbeeld conversies verhogen). Laat je hierin adviseren of probeer met een klein budget uit wat jij denkt dat bij jouw onderneming past. De resultaten zijn namelijk snel zichtbaar! Indien je besluit met een marketeer te werken, vraag dan altijd naar de resultaten. Na ongeveer een a twee weken zijn de eerste resultaten namelijk al zichtbaar in het dashboard van Google Ads.

Welke type advertenties moet ik kiezen?

Om het je nog iets lastiger te maken kun je kiezen uit verschillende type advertenties. Zoekadvertenties die bijvoorbeeld bovenaan de zoekresultaten in Google verschijnen, video-advertenties op YouTube of dynamische advertenties bovenaan nieuws-websites of blogs. Ga bij het beantwoorden van deze vraag uit van jouw doelgroep(en), waar begeven zij zich? Wanneer zoeken zij naar jouw product of service? En wat denk je dat ze op dat moment willen zien? Hier vind je meer informatie van Google over dit topic.

De juist keywoorden zijn ontzettend belangrijk

Net zoals dat Google werkt met zoekwoorden (dat wat je in de zoekbalk in tikt), werkt Google Adwords ook met zoekwoorden. De zoekwoorden die jij voor jouw advertenties kiest bepalen dus uiteindelijk bij welke zoekopdrachten jouw advertenties worden weergegeven. Onderzoek dit! Met welke woorden worden bijvoorbeeld jouw concurrenten gevonden en jij niet? Met welke verschillende zoekwoorden zou je willen dat jouw product of service gevonden wordt? Tik simpelweg bij Google de zoekwoorden in en zie wat de suggesties zijn. Bij de zoekopdracht ‘zoekwoorden’ in Google verschijnen bijvoorbeeld deze suggesties:

Monitor de prestatie van je advertenties

Hoe succesvol je advertenties zijn hangt o.a. af van de monitoring. Check bijvoorbeeld of je advertenties gevonden worden met zoekwoorden die weinig te doen hebben met de service of het product dat jij aanbiedt en sluit deze zoekwoorden uit. Of bekijk op welke tijdstippen jouw advertenties het beste presteren en maak een tijdsschema aan voor jouw advertenties (schakel ze ’s nachts bijvoorbeeld uit en geef ze weer op vrijdagen, zaterdagen en zondagen). Daarnaast kun je Google ook de best presterende advertenties voorrang laten geven. En wanneer je echt overtuigd bent van het effect van je advertenties, probeer dan een keer retargeting uit: laat een advertentie nog een keer zien aan iemand die bijvoorbeeld op je website is geweest maar geen aankoop heeft gedaan. Let op: je wilt natuurlijk niet je klanten achtervolgen met advertenties als dit tot irritatie leidt. Dit kan jouw bedrijfsnaam schade berokkenen. Het is daarom zinvol om hier met een specialist naar te kijken.

Geef niet op

Het komt vaak voor dat Google Adwords door ondernemingen wordt uitgeprobeerd, het effect niet direct zichtbaar lijkt te zijn en dat daarom de advertenties worden gepauzeerd. Als de advertenties voor jouw onderneming niet effectief lijken te zijn dan betekent dit meestal twee dingen: of je hebt echt je best gedaan maar jouw doelgroepen zijn via Google niet of nauwelijks geïnteresseerd in jouw product of service, of je hebt de advertenties en advertentie-campagnes niet goed ingesteld. Niet goed ingesteld wil zeggen: niet effectief ingesteld. De tekst van je advertentie komt bijvoorbeeld niet overeen met wat op je landingpage staat, je hebt een biedstrategie gekozen die niet effectief is of je spreekt je doelgroep niet goed aan. Dit zijn maar een aantal scenario's wat er aan de hand zou kunnen zijn en waar een professional al snel zicht op heeft. Vraag bij het inhuren van een Adwords professional altijd naar zijn of haar certificering: Google geeft namelijk certificeringen aan marketeers die de stof voldoende hebben bestudeerd (hiervoor moet de marketeer online een examen afleggen).

Wil jij weten wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen? Wij werken met Google Adwords gecertificeerde marketing specialisten. Stuur dan een e-mail aan: info@lara-marketing.com!

#zoekmachineoptimalisatie #google #adwords #googleadwords #GoogleAds #onlinemarketing #adverteren

Uitgelichte berichten